כמה אתם יודעים על תפוח אדמה?
ייעוץ מקצועי: טובה בר-שאן, תזונאית קלינית טבעית, יועצת לאורח חיים בריא ומטפלת ברפלקסולוגיה וצמחי מרפא. מרצה במכללת רידמן, מעבירה סדנאות ליחידים וקבוצות ומקבלת מטופלים בקליניקה פרטית בהוד השרון.
תפוח האדמה, השייך למשפחת הסולניים, הוא לא שורש ולא פקעת, אלא גבעול תת-קרקעי מעובה המשמש אותנו למאכל.
בתפוח אדמה אין כמעט שומן וגם אין הרבה נתרן. בתפוח אדמה בינוני אפוי יש בסך הכל כ-137 קילו-קלוריות, כך שהשם הרע שיצא לו אינו מוצדק. למעשה, אם צורכים אותו בצורה נכונה, תפוח האדמה כלל לא משמין. יחד עם זאת, תפוח האדמה מכיל הרבה עמילן, שמתפרק לגלוקוז. אכילת כמות גדולה של תפוחי אדמה תייצר עודף סוכר שעלול להפוך לשומן.
לתפוח האדמה יש אינדקס גליקמי גבוה – כמות העמילן הגבוהה הנמצאת בו מתפרקת לגלוקוז ומעלה את רמת הסוכר בדם. כאשר אופים בתנור את תפוח האדמה עם הקליפה או לחלופין צולים אותו במדורה, העמילן שבו הופך לעמיד, שלא מתפרק כל כך מהר, וכתוצאה מכך האינדקס הגליקמי של תפוח האדמה יורד.
בצורת הכנה זו יהפוך העמילן שבתפוח האדמה לעמילן עמיד והאינדקס הגליקמי שלו ירד באופן משמעותי.
בתפוח האדמה יש הרבה מאוד ויטמין C, אבל אם נבשל את תפוח האדמה ללא קליפה רובו יילך לאיבוד. לעומת זאת, תפו"א שנאפה עם הקליפה שומר על רוב ויטמין ה-C ומכיל כרבע מהכמות היומית המומלצת לאדם.
לא לשווא קיבל תפוח האדמה את התואר "אוכל מנחם". אחת הסיבות לכך היא שהוא מכיל (שוב, בעיקר בקליפה) ויטמין B6 שהוא אחד מחומרי הגלם האחראים לייצור סרוטונין, מוליך עצבי (נוירוטרנסמיטור) במוח שאחראי על ויסות מצב הרוח שלנו. בתפוח אדמה אפוי יש כמעט מחצית מכמות הצריכה היומית המומלצת של ויטמין B6.
תפוחי אדמה, במיוחד האדומים והצהובים, עשירים בפיטוכימיקלים - תרכובות כימיות הנושאות יתרונות בריאותיים רבים. הפיטוכימיקלים הם נוגדי חמצון, מונעים מחלות דלקתיות ולחץ דם גבוה, שומרים על הדנ"א ומונעים מהתאים להשתנות ולהפוך לסרטניים.
אין צורך להיבהל, תפוחי האדמה מכילים באופן טבעי כמויות נמוכות מאוד של גליקואלקלואידים שהם טוקסינים (רעלנים) טבעיים. אפשר לאכול אותם בביטחון מלא, אך לאנשים הסובלים מבעיות במערכת העצבים מומלץ להימנע מהם.
אחד מהגליקואלקלואידים הקיימים בתפוח האדמה הוא סולנין, שמלבד היותו רעלן טבעי, הוא גם שוקע במפרקים ומונע יצירה של קולגן - חלבון משמעותי ביצירת הגידים, הסחוס, העור וכלי הדם. לכן, לאנשים עם דלקות מפרקים כדאי להימנע ממנו. חולי סוכרת יכולים לאכול תפוחי אדמה בתנאי שיאפו אותם עם הקליפה או יבשלו אותם עם הקליפה ואז יקררו - כך האינדקס הגליקמי ירד. גם דיאטה אינה סיבה להימנע מתפוח האדמה, כל עוד נמנעים מלטגן אותו או להוסיף לו כמויות גדולות של מלח.
על תפוחי אדמה שחשופים ללחות, חום ואור יתפתחו במקרים רבים כתמים ירוקים או יופיעו ניצנים. אין לאכול תפוחי אדמה עם כתמים ירוקים או ניצנים, כיוון שכמות הרעלנים בהם גבוהה יותר. למניעת הכתמים והניצנים כדאי לאחסן את תפוחי האדמה במקום קריר, מוצל ויבש.