Unde sunt cele mai multe inginere? Și unde sunt cele mai multe interdicții pentru femei?
Conform Raportului Global Gap Gender 2022, 16,1% din funcțiile ministeriale din întreaga lume au fost deținute de femei. Vestea bună este că această cifră aproape s-a dublat din 2006, când era de 9,9%. Și în parlamentele lumii, femeile sunt reprezentate în număr și mai mare - acolo sunt 22,9%).
Concediu parental este foarte popular în Suedia: Potrivit datelor din 2018, femeile suedeze au folosit 62% din zilele disponibile pentru concediu de maternitate, bărbații - 38%. În această țară, ambii părinți beneficiază de 480 de zile de concediu la naștere sau adopție. Trebuie precizat că fiecare concediu nu poate dura mai mult de 240 de zile, iar zilele rămase nu pot fi transferate către alt partener. Există o excepție - dacă copilul este crescut de un părinte singur, părintele poate obține toate cele 480 zile de concediu.
Conform Organizației Internaționale a Muncii, femeile dețineau mai mult de jumătate din locurile de muncă în Georgia - 56%. În Statele Unite a fost de 48%, iar în Regatul Unit de 40%. Mediana globală este de 38%.
Pentru o lungă perioadă de timp, Academia Franceză de Științe nu a admis femei în rândurile sale, prima excepție a fost făcută pentru asistenta lui Skłodowska- Curie, descoperitoarea elementului franciu Marguerite Perey - acest lucru s-a întâmplat în 1962.
Răspunsul corect este Rusia. Din 2021, acolo a intrat în vigoare o nouă listă de profesii interzise femeilor, iar lista include 100 de posturi. Printre acestea se numără mecanic de aviație, specialist în modelarea pâslelor, scafandru și operator de excavator. Anterior, lista rusă era destul de lungă - 456 de ocupații erau interzise. În Belarus, lista este puțin mai scurtă: în 2022 a fost redusă de la 181 la 88 de poziții. În Armenia, astfel de liste au fost desființate.
A existat o creștere semnificativă a cazurilor de violență domestică în 2020, iar experții au atribuit acest lucru în primul rând pandemiei COVID-19 și nuncii de la distanță.
Un mic monument sub forma a două păpădii este amplasat în Parcul Valea Morilor din Chișinău. Monumentul a apărut în decembrie 2019 în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței de gen”. În ultimii cinci ani, 144 de femei au murit în această țară din cauza violenței exercitate de parteneri sau membri ai familiei. Un simbol sculptural similar este instalat la Tiraspol.
Aacest lucru a fost făcut de Ziua egalității salariale, pe 18 martie. Motivul este că femeile din Germania sunt plătite în medie cu 21% mai puțin decât bărbații - una dintre cele mai semnificative diferențe din Europa.
Nu ești foarte conștient de problemele legate de egalitatea de gen
Ești, în general, conștient de ceea ce se întâmplă cu problemele de gen în lume.
Ești un adevărat expert în probleme de gen, tot ce rămâne de făcut este să te implici în rezolvarea lor.
Cei care nu cred că problemele de gen sunt importante ar trebui să țină cont de părerea ta.