כמה אתם יודעים על מפגעי הקיץ?
מאת: מערכת zap doctors
ייעוץ מקצועי: ד"ר ג'לאל אשקר, מומחה ברפואה פנימית ורפואה דחופה ומנהל המחלקה לרפואה דחופה בביה"ח הלל יפה, משמש כטוקסיקולוג של ביה"ח וכמרצה בפקולטה לרפואה של הטכניון
מכת חום נגרמת משילוב של חשיפה לשמש ומאמץ פיזי בעומס חום, עם מיעוט בצריכת נוזלים. התייבשות עשויה להיווצר גם היא מחשיפה לשמש ושתייה מועטה, אך גם כתוצאה מוירוסים הנפוצים בקיץ, וגורמים, בעיקר לילדים, להקאות ושלשולים המובילים לאיבוד נוזלים. בתקופת הקיץ יש להימנע מחשיפה ממושכת לשמש וממאמץ פיזי בעומס חום, ולהקפיד על שתיה מרובה.
בעקבות מכת חום, הנוצרת לאחר שהייה ממושכת בשמש תוך מאמץ פיזי ומיעוט בנוזלים, עשויה טמפרטורת הגוף לעלות עד ל-41 מעלות, ולהוביל לפגיעה באיברים שונים עד כדי קריסת מערכות ואפילו מוות.
במקרה של הופעת התסמינים הנ"ל, יש להזעיק עזרה רפואית או להבהיל את האדם הפגוע לבית החולים - ועד הגעת העזרה להפשיט אותו מבגדיו ולקרר אותו באמצעות מאווררים או הנחת רטיות קרות על גופו. יש לשים לב למצב הנשימה ולמצב ההכרה של המטופל.
בין השעות 12:00 ל-14:00 עוצמת קרני השמש היא החזקה ביותר. מומלץ להקפיד להיות בשעות אלה במקומות מוצלים.
הדבר הראשון שיש לעשות הוא להוציא את הילד מהרכב מיד למקום מוצל ומאוורר. הרכב הסגור הופך לחממה לוהטת חסרת איוורור לחלוטין, וגם הדלקת מזגן לא תקרר את הילד מהר מספיק. לכן, קודם כל להוציא מן הרכב למקום מוצל ומאוורר, להשקות במים, ובמקביל להזעיק עזרה.
טביעה יכולה להתרחש גם במים רדודים, במיוחד בקרב ילדים קטנים. לפעוטות אין את הרפלקסים והתגובתיות שיש לאנשים מבוגרים, וגם במים שגובהם סנטימטרים ספורים ואפילו באמבטיה, עלולה להתרחש טביעה אם לא תהיה השגחה מתמדת של מבוגר.
ראשית יש להזעיק עזרה, ועד שצוות מד"א יגיע יש לבצע החייאה. חשוב מאוד לא להזיז את האדם שטבע, כיוון שבמקרים רבים נחבטים הטובעים בסלעים במהלך הטביעה וסובלים מחבלות בחלקים שונים בגופם.
אסור לשטוף עקיצת מדוזה במים רגילים (מתוקים), כיוון שהם מגרים את פעילות החלבונים הקיימים בארס המדוזה ומחמירים את הכוויה שנוצרה בעקבות העקיצה. יש לשטוף את האזור באמצעות חומץ, מיץ לימון (ניתן למצוא בסוכת המציל) או מי מלח, ולהגיע, במידת הצורך, להמשך טיפול במיון.
ישנן בריכות בהן נעשה שימוש מוגזם בכלור, וריכוזו במים עולה על הכמות המותרת על פי התקנים. התוצאה - עיניים צורבות וקוצר נשימה המצריך מתן תמיכה נשימתית במיון. כדאי להיות עירניים לכל תחושה יוצאת דופן ובכל מקרה לא להישאר במים לזמן ממושך ברציפות.
במקרה של הכשת נחש יש להיות במנוחה מוחלטת על מנת להאט את מחזור הדם, כדי שהארס לא יתפשט בגוף. אסור למצוץ את הרעל, כיוון שהוא עלול לסכן את האדם שעושה זאת; אסור לשים חוסם עורקים כי שחרורו עלול לגרום לארס להתפשט במהירות ולהכניס את גופו של האדם שהוכש להלם. יש לקבע את האיבר שהוכש, להזעיק עזרה רפואית, ולא להניח קרח על מקום ההכשה על מנת שלא לגרום לכוויית קור.
עקרב צהוב הוא אכן ארסי, אך גם עקרב שחור עב-זנב. לעומתם, עקרב שחור רגיל אינו ארסי. עקיצת עקרב גורמת לכאבי תופת, וברוב המקרים תגרור אשפוז של 24 שעות, כיוון שארס העקרב עלול לפגוע בשריר הלב, לגרום להפרעות בקצב הלב, לכשלון תפקודי ואף למוות - וזאת תוך יממה בלבד מרגע העקיצה. עם חשד לעקיצתת עקרב יש להגיע לחדר מיון באופן מידי.
שתי נקודות צמודות מעידות במקרים רבים על הכשת נחש, אך את עקיצת העכביש ניתן לזהות על פי הנקודה השחורה במרכזה. בתקופת הקיץ נפוצים עכבישי הבית החומים-אפורים, שעשויים להפריש ארס במגע עם עור אדם. יש להתייחס ברצינות לעקיצת עכביש שעלולה לגרוום לדלקות ולזיהום, ובמקרים רבים גם להשלכות חמורות יותר.
חיידק הטטנוס נמצא באדמה ועלול לעבור בעקיצה. אם לא קיבלתם חיסון טטנוס בחמש השנים האחרונות, תזכו לקבלו לפני השחרור מהמיון.
מזון נוטה להתקלקל מהר יותר בתקופת הקיץ, ומהר מאוד עשויים להתפתח בו חיידקים הגורמים להרעלת מזון. אם מדובר בשלשולים בלבד זו לרוב הרעלת מזון קלה, ויש להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים. אם המצב לא משתפר, או אם בנוסף מופיעים גם כאבי בטן והקאות, יש לפנות לטיפול ראשוני בקופת החולים.
הילדים נמצאים שעות רבות יותר בבית, לא תמיד תחת השגחה ראויה, ולכן הסיכוי לתאונות ביתיות עולה. לקראת חופשת הקיץ, יש להקפיד לסגור את שקעי החשמל שאינם בשימוש באמצעות מגינים מתאימים, לנעול את כל חומרי הניקוי והתרופות רחוק מהישג ידם של הילדים, ולהרחיק חפצים מסוכנים.