Müzede Ne Var?
Dünyanın bilinen en eski aşk şiiri olarak geçiyor. Ziyafetlerde ve şölenlerde müzik, dans ve şarkılar eşliğinde söylendiği varsayılan Sümer döneminden kalma bu eserin tarih aralığı da MÖ 2037 – 2029 olarak tahmin ediliyor. Peki “Aşk Şiiri Tableti” hangi müzede sergileniyor?
Doğurganlığı ve tarımı simgelediği düşünülen iri göğüsleri ve geniş kalçalarıyla, iki leoparın arasında oturarak tasvir edilen ve bu nedenle de güçlü kişiliğine gönderme yapıldığı kabul edilen pişmiş topraktan yapılan bu eser, MÖ 5750’li yıllara tarihlendi. Peki hangi müzede sergileniyor?
Yorgun olması boşuna değil! 80’li yıllarda Perge kazılarında alt yarısı bulunan heykelin üst yarısının 70’li yıllarda ABD’ye kaçırıldığı ve Boston Müzesi’nde sergilendiği ortaya çıkan “Yorgun Herakles Heykeli” için girişimler 1981 yılında başlatıldı ve yıllar sonra üst kısmı ülkemize getirilerek toplamda 200 kilograma varan ağırlığa sahip bu heykel tam manasıyla sergilenmeye başlandı… Hangi müzede sergilendiğini biliyor musunuz?
1979 yılında, balıkçıların ağlarına tesadüfen takılan bu heykel için bir de ipucu verelim: Kyme Antik Kenti açıklarında keşfedildi. Dünyadaki benzerlerine kıyasla, çok az sayıdaki örnekten biri olduğu kabul edilen bu heykel günümüzde hangi müzede sergilenmeye devam ediyor sizce?
Yaklaşık 10 bin yıllık olduğu tahmin edilen bu heykel, bilinen en eski gerçek boyutlu insan heykeli olma özelliği taşıyor. 1993 yılında bulunan heykelin göz boşluklarında obsidyen bulunuyor. Bir de ipucu verelim: Heykelin diğer adı “Urfa Adamı”
1968 yılında Aktepe Tümülüsü’nde yapılan kaçak kazılar sırasında ortaya çıkan, 520 eserden oluşan Lidya Kralı Kroisos’un hazinesinin bir parçası olan “Kanatlı Denizatı Broşu” biraz çalkantılı bir geçmişe sahip. 1984 yılında New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilendiği ortaya çıkan broş ve beraberindeki pek çok Kroisos’tan kalma eser için hukuki girişim başlatıldı. 1993 yılında ülkemize iadesi sağlansa da “Kanatlı Denizatı Broşu” için macera yeniden başlayacaktı. 2006 yılında, yer aldığı müzenin müdürü tarafından çalınan ve sahtesiyle yer değiştirilen broşun izine bu kez 2012’de Hagen’da rastlandı. Alman polisi tarafından 2013 yılında ülkemize iadesi gerçekleştirildi. Bir süre Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde tutulan broş tekrar evine döndü… Peki evi neresiydi?
Sagalassos Antik Kenti’ndeki Roma hamamının soyunmalık bölümünde, 2007 yılındaki kazılar sırasında bulunan dönemin önemli imparatorları olarak gösterilen Hadrian ve Marcus Aurelius’un baş ve ayak heykelleri hangi müzemizde sergileniyor?
Antik çağlarda Akdeniz dışındaki bütün açık denizlerin tanrısı olarak kabul edilen Oceanos’un denizdeki dişi unsuru sembolize eden Tethys ve onları çevreleyen deniz canlıları ile betimlendikleri bu mozaikte yunuslara binen veya balık avlayan Eroslar da bulunmakta… Mozaiğin nerede sergilendiğini biliyor musunuz?
Zafer Tanrıçası Nike için fazla bir şey anlatmaya gerek yok. Kanatlı Tanrıça olarak da bilinen hız, güç ve zaferi temsil eden bu tanrıçanın heykeli ülkemizdeki hangi müzede sergileniyor?
1995 yılında yapılan bir yol genişletme çalışması sırasında tesadüfen bulunan, kayaya oyularak yapılmış bir mezar odasından çıkan bu eserler bir erkek ve iki kadın ile birlikte gömülmüştü. Pek çok toprak, cam, metal, mermer eserden oluşan Amisos Hazinesi’nin geçmişinin MÖ. 4. yüzyıla tarihlendiği ifade ediliyor. Hangi müzemizde sergilendiğini biliyor musunuz?
Bir köylü tarafından bulunan ve başka birisine bir paket sigara karşılığı satıldıktan sonra polisin ele geçirerek müzeye kaldırdığı, Hititler’in baş tanrısı Teşup’un heykelciği 21 santimetre uzunluğunda ve 1.3 kilogram ağırlığında. MÖ 1300’lü yıllardan bir tasvir olduğu düşünülen bu heykelcik, günümüzde hangi müzemizde sergileniyor?
200 kilogram ağırlığında, 110 santimetre boyunda; tahtında otururken betimlenen yaklaşık 2100 yıllık Ana Tanrıça Kibele’nin heykeli Kurul Kalesi’nin Romalı askerler tarafından istilası sırasında bile yerinde kalabilmiş. Ülkemizde bulunan ilk mermer heykel olduğu ifade edilen Kibele Heykeli’nin hangi müzede sergilendiğini biliyor musunuz?
Doğrusu, müzelere dair pek bilginiz olduğunu söyleyemeyiz. Dilerseniz sizi 2023 Yılında Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler içeriğimizde ağırlayalım… Böylece kültür turizmi adına güzel bir başlangıç yapabiliriz hep birlikte…
İyisiniz, hoşsunuz, müzelere dair de bilgi dolusunuz. Eksikleriniz olsa da ortalamanın biraz üzerinde olduğunuzu rahatça söyleyebiliriz. Fakat keşfetmek, durağan bir kavram değildir. Siz de müzelere daha yakın bakış atmak için hazırladığımız Müzeler Haftasına Özel İstanbul Müzeleri içeriğimizle bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz!
Doğrusu, pes! Sizden korkulur. Ülkemizdeki müzeler hakkında her şeyi biliyor gibisiniz. O zaman sizi dünyaca ünlü müzelerde bir sanal tura çıkarmak isteriz: Evinizden Ziyaret Edebileceğiniz 13 Sanal Müze Deneyimi